Studie Federaal Planbureau voorspelt stijging van energiekosten
Energiezuinig bouwen, het is vandaag vanzelfsprekend. En terecht, zo bewijst een recente studie van het Federaal Planbureau nogmaals. Volgens het Belgische onderzoeksinstituut wordt energie – brandstoffen, elektriciteit en energiebesparende investeringen – namelijk een grotere uitgavenpost tegen 2030, voor zowel huishoudens als bedrijven. Nú duurzaam bouwen, is dus broodnodig als je die stijging in energiekosten de komende jaren wil beperken.
nieuwsbericht
Bedrijven zien hun energiekosten stijgen: gemiddeld van 4% naar 8%
Bij ondernemingen in alle sectoren zal energie een grotere hap uit het budget nemen de komende jaren. Sommige branches worden natuurlijk meer dan andere getroffen door de kosten die bij de klimaattransitie komen kijken. Zo verwacht het Planbureau dat de energiekost in de tertiaire sector, waartoe bijvoorbeeld de dienstensector behoort, sterk zal blijven stijgen tot 2030: dan zou de energiekost 7,7% van het jaarbudget bedragen, waar dat in 2020 nog maar 6% was. Pas daarna werpen de energie-investeringen stilaan hun vruchten af en zal de energiekost in deze branche beginnen dalen.
Energie-investeringen nodig
Voor de industriële sector stelt het onderzoeksinstituut echter een permanent hogere energiefactuur in het vooruitzicht, omdat hier – vooral in chemie – grote investeringen nodig gaan zijn om olie en gas te mijden. Volgens het onderzoeksinstituut, zullen in 2050 de energiekosten in de industriesector nog steeds 89% hoger liggen dan in 2020. Ook de transportsector zal de komende decennia te maken krijgen met een extra hoge energiekost, vooral omwille van de elektrificatie van het wagenpark.
Gemiddeld genomen voor ondernemingen in ons land, schat het Planbureau dat het aandeel energie in het jaarbudget van 4% in 2020 stijgt naar minstens 8% in 2030. Zo snel mogelijk ingrijpen om op lange termijn minder te moeten spenderen aan energie, is dus de boodschap.
Sociaaleconomische gevolgen van energietransitie
De overheidsmaatregelen zijn natuurlijk zo verstrengd omdat België tegen 2030 de Europese klimaatdoelstellingen wil halen. Ten opzichte van 2005 zouden we tegen dan de uitstoot van broeikasgassen in ons land moeten verminderen met maar liefst 47%.
Volgens het onderzoeksinstituut zouden we wel ‘maar’ een reductie van 32% behalen met het aangekondigde beleid. Ook het Europese doel om tegen 2030 voor 34% te rekenen op hernieuwbare energie, zal volgens het Planbureau niet lukken. 24% lijkt wel haalbaar.
De conclusie is dus dat we met zijn allen erg ons best zullen moeten doen om zo dicht mogelijk bij de vooropgestelde doelen te geraken, want de maatregelen (en kosten) zullen in de toekomst niet minderen.
Energieneutrale nieuwbouw is een slimme keuze
Hoe je de impact van die stijgende energiekost voor jouw bedrijf zo veel mogelijk kan beperken? Door voor nieuwbouw te kiezen én het daarbij meteen zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Niet voor niets biedt Kolmont duurzame bedrijfsruimtes aan. Het is simpelweg een slimme zet voor een duurzame toekomst en een lagere energiefactuur nu én later. Bovendien maken we onze kmo-projecten alvast fossielvrij. Zo vermijd je dure investeringen om gas en olie te vervangen in de toekomst.
Bekijk het aanbod:
Anderen lazen ook